Ağız/Diş Temizliği

Diş fırçalarımızı plağı kapı dışarı eden, çürükleri uzak tutmaya yardımcı olan (elbette florürlü diş macununun yardımıyla) ve nefesimizi ferahlatan araçlar olarak bilir ve severiz.Ancak onlar hakkında başka neler öğrenebiliriz? Diş fırçasına dair bazı gerçekler için okumaya devam edin.

1. Diş fırçası 5.000 yaşındadır
Yani muhtelif şekilleriyle... Eski uygarlıklar besinleri dişlerinden uzaklaştırmak için bir ucu yontulmuş ince bir dal olan "çiğneme çubuğu" (misvak) kullanırlardı. Zaman içinde diş fırçaları evrim geçirmiş ve kemik, tahta ya da fildişi saplar ile yaban domuzu ya da başka hayvanlardan elde edilen sert kıllardan yapılmışlardır. Bugün kullanılan modern naylon kıllı diş fırçası 1938'de icat edilmiştir.

2. İlk seri üretim diş fırçası bir hapishanede icat edilmiştir
1770'te William Addis isimli bir İngiliz, isyana teşvik nedeniyle hapsedilmişti. Hapishane arkadaşlarının dişlerini temizlemek için is ya da tuzla kaplı bir paçavra kullandıklarını gördü. Addis yemeğinde bulduğu bir hayvan kemiğini sakladı ve bir gardiyandan bir miktar fırça kılı aldı. Anlatılana göre kemiğe küçük delikler açtı ve kılları bu deliklere yerleştirerek zamkla sabitledi. Serbest kaldıktan sonra fırçanın prototipini geliştirdi ve bir şirket kurarak diş fırçasını üretti. Wisdom Diş Fırçaları adlı bu şirket günümüzde İngiltere'de hala mevcuttur.

3. Diş fırçaları açıkta bırakılmayı sever
Diş fırçanızı temizlemek kolaydır: Kalan diş macununu ve artıkları uzaklaştırmak için musluk suyuyla durulayın. Dik olarak saklayın ve havayla kurumasına izin verin. Diş fırçanızı başka diş fırçaları ile birlikte saklıyorsanız, çapraz bulaşmayı önlemek için birbirlerinden ayrı durduklarından emin olun. Ve rutin olarak diş fırçalarının üzerini kapatmayın ya da kapalı kaplarda saklamayın. Kapalı kaplar gibi nemli bir ortam istenmeyen bakterilerin üremesi açısından açık havaya göre daha elverişlidir.

4. Diş fırçanızın ömrü= 3-4 Ay
Diş fırçanızı mutlaka üç ila dört ayda bir ya da kılları yıpranmışsa daha sık değiştirin. Yıpranmış bir diş fırçası dişlerinizi temizlemede pek fazla işe yaramayacaktır.

5. Konu fırça seçimine geldiğinde, yumuşak olanı tercih edin
Mutlaka yumuşak kılları olan bir diş fırçası seçin. Sert veya orta sertlikte kıllar bile diş etlerinize ve mineye zarar verebilir. Dişlerinizi fırçalarken kuvvet uygulamayın, yalnızca istenmeyen tabakayı dişlerinizden uzaklaştırmaya yetecek sertlikte fırçalayın. Florürlü diş macununuz işin geri kalanını halledecektir.

6. Hatırlayın: Günde 2 kez, 2 dakika
Günde 4 dakika diş sağlığınız için çok şey ifade eder. Sağlıklı gülümsemenizi korumak için her gün bu zamanı ayırın ve "günde iki kez fırçalama" alışkanlığını koruyun.

7. Paylaşmak önemsemektir, ancak diş fırçalarını değil!
Bir diş fırçasını paylaşmak mikroplar ve bakterileri de paylaşıyor olduğunuz anlamına gelebilir. Başkalarına bulaşabilecek nezle veya gribiniz ya da bağışıklık sisteminizi zayıflatan bir bozukluğunuz varsa diş fırçanızı paylaşmaktan kaçının.


Referans: https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/t/toothbrushes

1. Diş minesi vücuttaki en sert maddedir
Dişlerinizi örten parlak beyaz diş minesi kemikten bile güçlüdür. Mine tabakası %96 mineral içeriği ile dişlerinizi güçlü kılar ve hasara dayanıklı hale getirir.

2. Bir ısırık 95 kilo
Dişlerin ısırdığında ortalama 95 kilo baskı yapabileceğini biliyor muydunuz? Dişlerimizi bu nedenle zaman zaman bir araç olarak kullanıyoruz ama bu alışkanlık aynı zamanda ağız ve diş sağlığının korunmasını tehdit eden en kötü alışkanlıklardan biridir.

3. Dişlerimiz yüzlerce yıl dayanabilir
Diş minesinin dayanıklılığı yıllara bizden daha iyi meydan okuyor. İnsanlık tarihi hakkında en büyüleyici bilgileri atalarımızın diş kalıntıları ile yapılan çalışmalardan öğreniyoruz.

4. Dişlerimiz güçlü olsa da kendilerini iyileştiremiyor
Vücudumuzda dişlerimiz hariç diğer tüm dokular kendilerini tamir etme gücüne sahiptir. Bu nedenle dişlerimiz hasar gördüğünde mutlaka dişhekimleri tarafından tedavi edilmelidir.

5. Dişlerinizin sağlıklı kalmaları için yardımınıza ihtiyacı var
Dişlerinize zarar verebilecek 300'den fazla bakteri olduğunu biliyor muydunuz? Sağlıklı diş hijyeni alışkanlıkları ve düzenli dişhekimi kontrolleriyle dişlerinizi bakterilerden ve dişleri zayıflatarak çürüklere neden olabilecek diğer unsurlardan koruyabilirsiniz.


Referans: https://www.mouthhealthy.org/en/fun-teeth-facts-part-2

Florür uygulamaları
Florür, diş yüzeyini güçlendirerek dişlerin çürüğe karşı korunmasında rol alır.

Florür nedir ve ne işe yarar?
Florür, doğada az miktarda bulunan bir mineral olup genelde içme sularımızda karşımıza çıkar. Günlük yiyeceklerde çok az miktarda florür bulunur. Maden suyu, siyah ve yeşil çay, deniz balığı, kepekli ve buğdaylı ekmek ve içme suyu florür açısından zengin gıdalar arasındadır. Ancak bu yollardan alınan florür oranı diş çürüklerini engellemek açısından gayet düşüktür.

Florür dişlerin çürümesini nasıl engeller
Florür ile çocuğumuzun dişlerini üç şekilde koruruz
• Florür diş minesinin asitlere karşı direncini artırır.
• Diş plağındaki bakterilerin metabolizmasını yavaşlatır ve dolayısıyla diş minesine saldıran asitlerin üremesini büyük oranda azaltır.
• Florür, önemli minerallerin diş minesine yerleşmesini sağlar ve başlayan diş çürüğünü onarır.

Dişleri çürükten korumak için öncelikle dişlerimizi florür içeren diş macunuyla fırçalamak gerekmektedir.

Dişhekimi tarafından yapılan florür uygulamaları
Dişhekimi gerekli gördüğü taktirde koruyucu amaçlı florür uygulamaları yapabilir. Bu uygulamalar florürlü jel ve florürlü vernik uygulamalarıdır. Dişhekimi muayenesi sonucunda belirlenen çürük risk durumuna göre 3 ay, 6 ay veya 12 aylık aralıklarla tekrarlanmaları gerekmektedir.
• Florürlü jeller dişlere belirli bir süre özel kaşıklarıyla uygulanır. Uygulama zamanı malzemenin tipine göre 1
dakika ile 4 dakika arasında değişkenlik gösterir.
• Florürlü vernikler dişlerin yüzeylerine fırçayla uygulanır. Tükürükle temas eder etmez sertleşir.