Akciğer Hastalıkları

Ağız boşluğu ve üst solunum yolları, insan vücudunun mikroorganizma girişi için iki temel kapısı. Peki, bunun ne önemi var?

Ağız ve diş sağlığınızı korumak, sağlıklı akciğerlere sahip olmanızı da sağlayabilir.

Çalışmalar, diş eti hastalıklarının kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları riskini artırabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar; akciğer enfeksiyonu yapan mikroorganizmalar ile ağız boşluğunda yaşayan mikroorganizmaların benzer olduğunu, bu nedenle diş eti hastalıkları ile ilişkili mikroorganizmaların varlığının akciğer enfeksiyonları ve solunum yolu hastalıkları geliştirme riskini artırabileceğini söylüyor.

Diş eti hastalıklarından korunmak için dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Ayrıca her yıl diş eti hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesi konusunda uzman olan dişhekiminize kapsamlı periodontal muayene yaptırmalısınız. Unutmayın, ağız ve diş sağlığınıza gösterdiğiniz özen genel sağlığınızın da belirleyicisidir.


Referanslar:
1. https://www.perio.org/consumer/healthy-lungs
2. http://tdb.org.tr/tdb/v2/yayinlar/Cesitli/I.ADS_Parlamento_Kitapcigi_20.03.2015.pdf

Altta yatan akciğer hastalığı olan çocuklarda ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Diş çürükleri, dişte erozyonlar, diş mine yapısındaki sorunlar gibi dişin sert tabakasındaki problemler ve diş eti hastalıkları, akciğer hastalığı olan çocuklarda daha sık görülmektedir.

Hastalardaki bu artmış ağız ve diş sağlığı sorunları hastalığın kendisi ya da ilaç tedavileri ile ilişkili olabilmektedir. Özellikle kistik fibrozis ve astım gibi hastalıklarda ağız sağlığında ve dişlerde daha sık problem görüldüğü için hastaların erken dönemde dişhekimine yönlendirilmesi önemlidir.


Referans: EMİRALİOĞLU, N., & ÖZÇELİK, H. U. (2016). Çocuklarda Akciğer Hastalıkları ve Ağız ve Diş Sağlığı. Turkiye Klinikleri Journal of Pediatric Dentistry-Special Topics, 2(2), 23-27.

Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamadığınızda zatürre bile olabileceğinizi biliyor muydunuz? Çalışmalar, ağızdaki bakterilerin zatürre gelişmesinde rol oynadığını gösteriyor.

Yapılan çalışmalarda kötü ağız/diş hijyeni solunum yolu hastalıkları ile ilişkilendirilmiştir. Ağız boşluğundaki mikroorganizmalar ağızdan akciğerlere taşınarak akciğer enfeksiyonu gelişim riskini artırır. Bu mikroorganizmalar, zatürre gibi enfeksiyonlara neden olabilir veya mevcut durumu kötüleştirebilir. Daha iyi ağız/diş hijyeni için dişlerinizi düzenli olarak fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı unutmayın. Diş eti hastalıkları da zatürre oluşumunda yer alan risk faktörlerinden bir tanesidir. Çalışmalar, daha fazla diş eti hastalığı olan kişilerin zatürreden kaynaklı ölüm oranının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Dişleriniz fırçalarken kanıyorsa, sık diş eti iltihabı yaşıyorsanız, diş etlerinizde kızarıklık ve şişlik oluyorsa diş eti hastalığınız olabilir. Vakit kaybetmeden dişhekiminize başvurun. Ayrıca her yıl diş eti hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesi konusunda uzman olan dişhekiminize kapsamlı periodontal muayene yaptırın. Unutmayın, ağız ve diş sağlığınıza gösterdiğiniz özen genel sağlığınızın da belirleyicisidir.


Referanslar:
1. Mojon, P. (2002). Oral health and respiratory infection. Journal-Canadian Dental Association, 68(6), 340-345.
2. https://yaledailynews.com/blog/2012/01/25/link-found-between-pneumonia-and-oral-hygiene/