Kalp Hastalıkları

Son yıllarda yapılan çalışmalar, kalp hastalıklarında ağız sağlığının önemli belirleyicilerden birisi olduğunu göstermektedir. Kötü ağız hijyenine sahip olmak kardiyovasküler hastalık riskini artırmaktadır. Ağız/diş temizliğine özen gösterilmesi ve diş eti hastalıklarının zamanında tedavi edilmesi, kalp krizi ve felce yol açabilen atardamar daralmasının (ateroskleroz) görülme sıklığını, hızını ve şiddetini azaltabilir. Diş eti hastalıklarından kaçınarak kalp sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz en önemli şey ağız ve diş temizliğinize özen göstermektir:

• Florürlü diş macunlarıyla dişlerinizi her gün iki kez fırçalayın
• Her 3-4 ayda bir diş fırçanızı yenileyin
• Diş aralarını her gün 1 kez diş ipi ile temizleyin
• Dişhekiminizi düzenli ziyaret edin

Detaylı bilgiyi dişhekiminizden alabilirsiniz.


Referanslar:
1. https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/h/heart-disease-and-oral-health
2. Beyece İncazlı, S., & Özer, S. (2016). Kardiyovasküler Hastalıklarda Önemli Bir Belirleyici: Ağız Sağlığı. Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi, 7(12), 55-65.

Kalp pilleri ve takılabilir kardiyoverter/defibrilatörler (TKD), kalbin uygun ritmi sürdürmesine yardımcı olmak için elektriksel impulsları kullanırlar. Bu nedenle elektrik sinyalleri dağıtan ve çevresindeki elektronik sinyallere hassas olan elektronik aletlerdir.

Ağız/diş tedavisinde kullanılan pek çok cihazın (diş ve kök yüzeyi temizleme aletleri, kemik kesme amaçlı cerrahide kullanılan ultrasonik aletler, kanal boyu tespitinde kullanılan apeks bulucular, vb.) elektromanyetik sinyal yayma potansiyeli mevcuttur. Bu cihazlar, potansiyel olarak kalp pilleri ve TKD'ler ile etkileşime girerek düzensiz kalp atışına sebep olabilirler. Bu nedenle, kalp pili veya TKD kullanıyorsanız dişhekiminizi bilgilendirmeniz çok önemlidir. Dişhekiminiz tedavi konusunda doktorunuzla işbirliği yaparak belirli ultrasonik cihazları kullanmaktan kaçınmak isteyebilir.

Aldığınız ilaçlar veya tedaviler dahil olmak üzere, genel sağlığınız hakkında dişhekiminizi güncel tutmaya özen gösterin.


Referans: https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/p/pacemakers

Diş eti hastalıklarının temel sebebi, dişlerin çevresinde çok sayıda bulunan mikroorganizma ve bunların üretmiş oldukları zararlı maddelerdir. Bu mikroorganizmalar diş eti dokusu içerisine girebilmekte ve iltihaplı diş eti dokusunda bulunan yoğun kılcal kan damarları yoluyla kana karışabilmektedirler.

Kana karışan mikroorganizmalar birçok organa yayılma yanında kalp damarlarının tıkanmasına, damar duvarlarının kalınlaşmasına ve kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilirler. Bununla birlikte kalp kapakçıklarına yerleşebilen mikroorganizmaların buralarda ciddi hasara neden olduğu da tespit edilmiştir.

Bu nedenle günlük ağız bakımının düzenli ve etkili olarak yapılması ve yılda iki defa da kontrol amacıyla dişhekiminize gitmeniz genel sağlığınız için oldukça yararlı olacaktır. Detaylı bilgiyi dişhekiminizden alabilirsiniz.


Referans: http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/yayinlar/TADS_Brosur/kronik_diseti_hastaliklari2017.pdf